Chat with us, powered by LiveChat

Vakkert i generasjoner

SKIFERTAK


Bli inspirert av vår nye brosjyre med skifertak ved fjorden, i innlandet, på fjellet og i byen. 

Stoneart

ET SKIFERTAK ER IKKE SOM ANDRE TAK

Et skifertak har en enestående kvalitet, er vedlikeholdsfritt og vakkert og beskytter mot vær og vind i mange generasjoner. Fargespillet i unike strukturer i skiferen gjør taket til en vakker opplevelse. Et skifertak gjenspeiler kvalitet og bevisste holdninger til kvalitet og miljø.

7 grunner til å velge skifertak

Passer til alle bygg

Takskifer får du i mange formater og kan tilpasses de fleste tak. I motsetning til det mange tror, er takskifer ikke tungt. Det krever sjelden forsterket konstruksjon, og kan med godt undertak brukes selv på lave takvinkler.

Passer til tradisjonell og moderne arkitektur

Skifer passer like godt til rustikke og tradisjonell byggeskikk som til moderne arkitektur. Leveres i mange formater og leggesystemer. Begrensningen ligger i din fantasi!

Skifertak øker verdien

Den tekniske verdien påvirkes av kvaliteten på materialene som er benyttet. Skifer er et kvalitetsmateriale som trolig vil bidra til en høy verdsettelse.

Skifertak har lang levetid

Skifer av høy kvalitet som leveres fra Stoneart, vil ha en levetid over mange generasjoner. Med dagens kvalitet på undertak, beslag og festemateriell, vil vi kunne se en levetid på 100 år eller mer.

Skifertak er miljøvennlig

Skifer er naturens egne råvarer som bearbeides med enkelt utstyr og lavt energiforbruk. Den lange levetiden bidrar til å skåne miljøet.

Skifertak har lite slitasje og endring over tid

Et gammelt skifertak kan være vel så vakkert som et nytt. Noen steder vil den påvirkes av forurensing og vegetasjonen rundt. Med vasking blir skiferen som ny selv etter 50 og 100 år. Dette er ikke lang tid for skifer som når den blir hentet ut er mange hundre millioner år gammel.

Skifertak krever lite vedlikehold

Etter montering kreves lite vedlikehold gjennom hele skifertaket levetid.


Skifertyper

Kjøper du takskifer fra Stoneart får du et kvalitetsprodukt som vil glede deg og kommende generasjoner. De ulike skifertypene skiller seg fra hverandre på farge, format og størrelse.

Skiferen grupperes i kvartsitt-, fylitt- og leirskifer. Det er uansett type, bare en liten prosent av råmaterialet som kan brukes til takskifer. Faktorer som bruddstyrke, kløv og overflate er avgjørende faktorer for et godt takskiferemne.

Skiferen vil kunne ligge på taket i generasjoner. Den er testet i vårt klima og har en tykkelse som vil bære vekten av normale snømengder.

Valget blir ofte tatt på bakgrunn av farge. Under ser du de typene Stoneart tilbyr av norske og importerte produkter. Takskiferen skal passe til bygget og omgivelsene. Stoneart sender deg en prøve på den eller de variantene som er aktuelle for deg.

Stoneart koksgrå

Stoneart grå

Stoneart rust

Altaskifer

Ottaskifer

Vareprøve

Formater

Takskifer finner vi i en utall formater. Opprinnelig var utvinning av skifer i Norge et "landbruksprodukt" utvunnet for det lokale markedet. Hellenes form og størrelse ble tilpasset skiferens egenskaper og den lokale tradisjon og etterspørsel.

Vi kan dele takskiferen inn i grupper ut fra hvordan leggesystemet er:
- Firkantskifer som ligger som et rutenett
- Lappskifer der det er mer enn 100% overlapp. Varianter av denne er rektangulær form og sekskantet (heksagon)
- Villheller som kan være en kombinasjon av leggemønstrene, avhengig av skiferens størrelse og form

De som produseres i dag er firkantskifer, lappskifer og rektangulær skifer.

Firkantskifer

Lappskifer

Rektangulær skifer

Firkantskiferen har lange tradisjoner. Det gir den beste utnyttelsen av råvaren og har den laveste vekten. Det går færre heller pr kvadratmeter og den kan være enklere og raskere å montere. Formatene kan bli store og hver enhet kan få en vekt på opp til 50 kg på de formatene som produseres i dag. Er nå det mest brukte formatet på nye bygg og bygg som legger om til skifertak.

Gjenoppbyggingen etter bybrannen i Ålesund satte fart i skiferproduksjonen. Når en skal jobbe i store høyder på bratte tak, som i Ålesund og mange andre bystrøk, er denne enklere å jobbe med lappskifer der hver enhet er mindre og lettere enn firkantskifer. Dette kan være årsaken til at dette formatet ble populært i byene rundt om i landet. 

Rektangulær skifer er en variant av lappskifer. Leggemessig er det samme system. Om en snur den rektangulære skiferen på bildet over opp ned, vil en få et heksagont leggemønster (sekskantet). Formatet er mye brukt nedover i Europa. Vi ser det her på eldre kirkebygg, der takskiferen gjerne ble importert. Et er format som med en strammere byggeskikk er har en økt popularitet også her til lands.

Størrelser

Uttrykket til bygget kan endre seg mye med størrelsen på skiferen. Et 40x40 format har 9.2 heller pr kvadratmeter. Et 80x80 har 1.9 enheter pr kvadratmeter.

På gamle bygg kan vi oppleve opp til 60 enheter av små rektangulære eller lappformede skiferheller. Det er grunn til å anta at disse formatene skylder kvaliteten på skiferen - at det var vanskelig å få ut gode emner i større format. Når skiferen blir så liten, skal en nær for å se at det er et skifertak. Store heller ser vi på lang avstand.

Det er ikke noen regler eller lover for hva du bør velge. Alle vil gjøre nytten som taktekker. Noen av de større formatene har også stor tykkelse (20 mm), noe som gjør dem spesielt godt egnet der det er store snømengder og lav takvinkel.


Stoneart  |  33 17 99 80  |  post@stoneart.no  |  Kanalgata 7, 3263 Larvik