Peisen – Storstuggu’s smykke!
Storstuggu er en populær hytte om dagen. Stoneart har fått flere henvendelser på steinpanel til peis / brannmur og stein til utvendig vegg. Bildet over er slik peisen fremstår i presentasjonen på BoligPartners hjemmeside.
Vi har gjort en beregning av hva som medgår av elementer og laget et forslag til oppbygging. Peisinnsats er det vi oppfatter at de fleste foretrekker. En stålpipe som går rett opp fra peisinnsatsen, bygger det mindre ut i rommet enn en Lecapipe. Skissen til høyre viser hvordan du kan bygge opp rammeverket rundt innsatsen slik at en får minst mulig kapp og enklest mulig montering av steinpanel. Dybden på pipeløpet kan du gjerne lage mindre, da det uansett blir tilpasning inn mot brannmur i bakkant.
Oppbyggingen kan gjøres med f.eks Leca eller Skamotec brannmursplater. Litt om Skamotec finner du her. Stoneart har gode priser på disse platene. Husk at det må bygges inn en understøtte for elementene i overkant av peisåpningen. Noen peisinnsatser har dette som et tillegg. Et godt fundamentert L-jern vil også kunne fungere.
I vår skisse og forslag har vi ikke tatt med trestokkene rundt peisen. Dette må eventuelt hentes fra andre, og det vil bli litt justering på mengder dersom dette er aktuelt.
Vi foreslår at det legges skifer av typen trappekvalitet på hylla foran peisinnsatsen og på den øvre hylla. Vi har ikke beregnet inn ventilatorene som må monteres inn.
Til forblending av denne peisen og veggen bak mellom vinduene, har vi beregnet mengde og hvilke elementer som medgår. Vi har tatt utgangspunkt i en bredde på 220 cm mellom vinduene og en høyde på 450 cm. Dette tilsvarer en oppbygging som på bildet over.
Beregning av steinpanel til peis og brannmur inne (i dette eksempelet bruker vi Valdres steinpanel – den samme som er brukt på BoligPartner Tønsbergs prosjekt på Geilo):
- Valdres 54 – 96 elementer – 10,3 kvm (varenr 110)
- Valdres 31 – 12 elementer – (varenr 112)
- Valdres L-hjørne – 44 elementer – (varenr 123)
- Trappeskifer 32,5 cm bredde – 140 cm – 1 stk (varenr 3546)
- Trappeskifer 40 cm bredde – 140 cm – 2 stk (varenr 3547)
Veiledende pris inkl mva kr 16.624,- fob Larvik.
På feltet utvendig er det lettere. Her blir det et felt på 220 cm og 450 cm høyde. To beslutninger må tas:
- Skal muren føres ned til bakkenivå eller gå i flukt med kledningen. Velger en å legge den på høyde med kledningen, må en understøtte elementene med et L-jern.
- Hvordan avslutte mot sidene? Det enkleste alternativet er å legge ut en list som elementene rettskjæres mot. Alternativt kan en bygge muren litt ut og legge inn L-hjørner som går inn mot vegg/vindu.
Dersom det ikke er mur/leca som steinpanelene kan festes på, må det settes på en «død» plate av typen Aquapanel fra Norgips. Dette er et godt underlag for steinpanel, men krever en cc-avstand på 40 cm eller mindre for å kunne bare vekten på ca 75 kg pr kvm. Vanligvis legger en inn cc 30. De sement- eller fiberbaserte platene skrus fast i bjelkelaget og en bruke store skiver for at ikke skruehodene skal bli trukket gjennom platene. Her ser du en prinsippskisse for montering av disse platene på trevegg.
Steinpanel limes til underlaget med et godt flislim med god klebeevne. Utendørs brukes frostsikkert flislim. LIP Multilim kan leveres fra Stoneart.
Feltet er 220 cm bredt. Her får en stor effekt av å bruke Stonearts system som bryter de horisontale linjene. Her er en plantegning for hvordan dette kan legges. Tegningen er basert på at en rettskjærer mot en list på sidene.
Tegningen er en veiledning, og det vil være mindre avvik for tykkelse på lister og avslutning mot møne og drager. Den viktige effekten en får til med Stonearts system, er at en bryter de horisontale linjene. Effekten er STOR!
Hvor mye svinn det blir, er avhengig av mureren som gjør jobben. På en bredere vegg ville svinnet i % bli mindre. Under har vi satt opp det vi mener bør holde:
- Valdres 54 – 80 elementer – 8,6 kvm (varenr 110)
- Valdres 27/10 skjøtestykke – 40 elementer 1,1 kvm (varenr 115)
Veiledende pris på dette er 8.339,- inkl mva fob Larvik.