leggeanvisning takskifer
Vi har her samlet noen tips, råd og innspill til legging av takskifer. En mer omfattende leggeanvisning og dokumentasjon finner du i vårt 28 siders hefte om "legging av takskifer". Ta kontakt med Stoneart om du har spørsmål til prosjektet ditt.
Videoen under viser rehabilitering av en hytte og legging av skifertak. Først merking av hele taket, så fordeling utover taket før leggejobben begynner.
Takskiferen
Skiferen leveres stående på paller. Du vil høre en metallisk klang når du slår på den, noe som vitner om god kvalitet.
Skiferen varierer tykkelse. Det er viktig at skiferen sorteres slik at de som ligger ved siden av hverandre på samme lekt har lik tykkelse. Det gjør at skiferen over ligger nedpå begge underliggende og at en ikke får «sprik» som kan knekke ved belastning. Skiferen fra Stoneart har normalt så lite tykkelsesintervall at en gjør sorteringen under legging.
Altaskifer kommer i tykkelse fra 8 til 20 mm, sortert i tre tykkelser. Normalt leveres like mange paller med hver tykkelse. Start med de tykkeste nederst og avslutt med de tynneste mot mønet.
Takvinkel
Undertakets tetthet og takets fall må vurderes ut fra værforholdene på stedet. Byggforsk anbefaler minst 22° fall for å unngå vanninntrengning på steder med moderat værpåkjenning.
vekt på takskiferen
Stonearts takskifer er 9-14 mm tykk. Det gir en vekt pr kvm tilsvarende takstein, 40 til 60 kg pr kvm avhengig av type.
Undertak
Undertaket må være vanntett for å tåle fuktighet som kan trenge inn mellom steinene og kondensdrypp. Vannet skal fritt kunne renne nedover undertaket til takfoten og ut fra bygget. Byggforsk anbefaler bærende undertak med folie eller asfalt underlagsbelegg under skifertekning. Levetiden til bærende undertak med tettesjikt tilpasses skifertekningen, som i seg selv kan ha en levetid på flere hundre år.
Sløyfer og lekter
Benytt impregnerte materialer og varmforsinket spiker for å feste sløyfer og lekter. Sløyfene bør være 20 mm for god lufting. Til lekter anbefales minst 30×48 mm. Lekteavstand varierer med de ulike størrelsene av takskifer Stoneart leverer. Det er viktig å være nøye med målene.
NB. Dimensjonering av lektene må tilpasses de lokale snølastkravene
legging og tekking
Hver enkelt stein er et håndlaget naturprodukt. Det vil være små avvik i størrelsene. Det anbefales derfor å legge steinen med ca 1 cm avstand. Det anbefales også å merke opp hele taket fra fot til møne for å sikre at en holder linjene. Noen velger å begynne midt på taket og legge ut mot sidene. Da må normalt gavlsteiene kuttes til for å passe. En må også regne med tilpasning mot møne.
Riksantikvaren
Riksantikvaren har kommet med et nyttig hefte som også gir et godt historisk tilbakeblikk.
Riksantikvaren
Byggforsk har en rapport som tar for seg tekking med skifer. Rapport nr 544.102. Rapporten kan kjøpes på byggforsk.no for kr 310.
Taksikring
Stoneart har et samarbeid med Jemtland AS inne snøfangere og takstiger for skifertak.
Produktene kan leveres sammen med takskiferen fra Stoneart, eller du kan kjøpe dem gjennom en lokal byggvare.
Feste av skiferen
Bruk galvanisert eller syrefast skiferstift. Stiften bør være ca 2 ganger skifertykkelsen pluss lektetykkelsen. Pass på at skiferen ikke går ned i pappen på undertaket. Ved takhelling over 35 grader kan det anbefales skruer.
NB! Det er viktig at skiferen ikke kommer i spenn. Det kan gi brekkasje ved temperatur- og fuktighetsforandringer. Det anbefales ikke bruk av skruer. Om det likevel brukes, er det viktig å tilpasse momentet på drill, og passe på at det er litt frigang på skiferen.
Stoneart henviser forøvrig til Byggforsk publikasjon 544.102 som tar for seg tekking med skifer. Rapporten kan kjøpes på http://bks.byggforsk.no/.