Bakerovn - opptenning
Opptenning av bakerovn. her i Duettino vedfyrt steinovn
Video fra Alfa Pizza
Fremgangsmåte
- legg i papir, fliser og lettantennelig treverk. Unngå bruk av fyringsbriketter og tennveske!
- etter at flammene griper fatt i opptenningsveden, legg inn større vedkubber
- hold døren stengt for å styre røyken og unngå å miste varme, men husk på nok trekk
- når du har oppnådd ønsket temperatur etter 20-30 minutter, bruk akskekloa til å rake glørne til siden
- rengjør bakegulvet med børsten
- legg inn vedholderen for å holde kull og nye vedkubber på plass.
- bakerovnen er klar!
Hva slags ved?
Det er mange oppfatninger om dette. I middelhavsområdene, der steinovnene har sin opprinnelsen, har de andre treslag enn vi har her til lands. Men trolig har vi minst like gode alternativer.
Til opptenning bruker vi lett antennelig trevirke. Tørr gran fungerer utmerket. Antennes lett og gir god varme.
Når en har fått god fyr, har vi god erfaring med bøk- og eikeved som har en høy brennverdi. Det gjør at du ikke stadig må åpne for å legge inn nye kubber. Bjørk er også et godt alternativ.
Men det meste vil gjøre nytten. Prøv deg fram. Noe passer fint om du skal ha opp en høy varme og lage mat på ettervarmen. Annet trevirke er bedre om du holder ilden i gang mens matlagingen pågår.
Uansett - alltid TØRR VED!