Saltdalshytta Aurora Nova – visningshytte
Saltdalshytta avdeling Molde
På et nytt hyttefelt på Ørnhaugen, ti minutter fra Molde, er det regulert et hyttefelt med 74 tomter og naust mot sjøkanten. På en flott tomt står en utvidet Aurora Nova som skal brukes som visningshytte de kommende årene. Stoneart har fått levere steinpanel på to yttervegger og skifer til inngangspartiet. På bildet står Kenneth Ekroll fra Saltdalshytta og Morten Lie fra Stoneart og diskuterer løsningen.
På fasaden mot vest er det lagt inn et parti med steinpanel mellom skyvedør og det smale vinduet. Feltet har en bredde på ca 130 cm og høyde på 220 cm. Kantene avsluttes mot den avrundede listen som også er brukt som skille mellom stående panel og den liggende oppunder takutspringet. Dette ble en fin løsning og er rask å montere.
Her er feltet lagt med 54 elementer på tradisjonell måte, d.v.s. at en ikke har brukt systemet som gjør at en bryter de horisontale linjene.
Dette feltet kunne også vært lagt opp med Stonearts «SmartSystem» som bryter de horisontale stripene. I tillegg til 54 elementer, må en da bruke 27/10 element. Selv om dette er et smalt felt, ser en at en får effekt av å bryte de linjene.
I bunn og topp av feltet, kan en med fordel benytte et 54 element som er splittet på langs. Den skjærte kanten legger en mot nedkant i bunn og mot topplist i toppen. Kuttet vil dermed ikke være synlig. Alternativt brukes det flere 27/10 element.
Leggeanvisningen til høyre er et eksempel. På et felt på bare 130 cm, vil en kunne få enkelte linjer som dekker hele feltet. Dette fordi systemet baserer seg på to hele 54-elementer og ett 27/10 element etter hverandre. Dette gir en linje på 54+54+27=135 cm. Her har vi klart å bryte alle linjene.
Beregnet forbruk :
24 stk 54-element
16 stk 27/10 skjøtestykke
– veil pris inkl mva: 2.607,-
Feltet på 130×220 cm er netto 2.9 kvm. Elementene som er beregnet over er netto 3.4 kvm. På et så lite felt blir svinnet større enn om feltet hadde vært større.
Dette feltet mot sør er på ca 230×220 cm. Feltet er brudt opp av et lite vindu.
Beregnet forbruk :
44 stk 54-element
20 stk 27/10 skjøtestykke
– veil pris inkl mva: 4.534,-
Feltet på 230×220 cm er på 5,1 kvm, inklusive vindu. Elementene som er beregnet over er netto 5,3 kvm. Her får en noe ekstra kapp (svinn) ved tilpasning mot vindu.
Disse to feltene er på tilsammen ca 9 kvm. Ved normalforbruk holder det med 1 sekk frostsikkert flislim. Mureren har gjerne sitt eget produkt her. Stoneart tester produktene med LIP Multilim som vi kan levere med til en gunstig pris.
Forarbeid for montering av steinpanel.
Steinpanel må monteres på et «dødt» materiale. Det anbefales en fiber eller sementbasert plate med tilsvarende kvaliteter som Aquapanel fra Norgips.
Dette er 12 mm plater med god bæreevne. Det holder med cc40 cm, men det mest praktiske er cc 30. Platene skrus inn i stenderverk med 30 cm avstand på skruene.
Bruk en stor skive så ikke srkuehodet drar seg gjennom plata.
Underlaget må være rent, og det kan være fordel å smøre på et lag med primer.
Steinpanel er tungt. Ca 75 kg pr kvm. Det er nødvendig med understøtte i nedkant når de ikke monteres mot bakke. Monter vinkler eller et langsgående L-jern i nedkant. På store høyder som på fasaden mot sørvest i dette prosjektet, kan det være en sikring å sette inn fester etter 2-3 meters høyde. Dette kan enklest gjøres ved å finne et punktet der stenderne går, og så finne en åpning mellom steinbitene på elementene der en kan sette inn en skrue. Gjør en det på 4-5 elementer, så låser en elementene ytterligere til bakveggen og har en ekstra forsikring.
Stoneart steinpanel festes til underlaget med et godt (frostsikkert) flislim. Flislim påføres bakveggen med en grov tannsparkel (10-14 mm). Bak på elementet påføres et tynt lag med flislim. Dette sikrer at limet bindes både til vegg og element.
Flislimet skal ha en god klebeevne. Det gjør at elementet klebes til vegggen og sitter selv om limet ikke er tørt. Tørketid er avhengig av temperatur.
Med godt flislim, godt underlag og god temperatur, har vi gode erfaringer med å montere opp til to og en halv meters høyde samme dag.
Skifer på gulv i inngangsparti
I vindfanget/inngangspartiet, som også forbinder kjøkken og stue med soveromsdelen, ble det lagt grå skifer i 30×60 format. Dette er et gulvprodukt som finnes i flere formater og gir et flott spill og en røff struktur som er viktig i et inngangsparti.
Her er det lagt med smale fuger og en mørk fugemasse. Vanlig fugeavstand er 10 mm, som gjør at en tar opp ujevnheter som er i naturlig skifer. I menyen til venstre finner du en side med de mest aktuelle produktene for gulvflater inne og ute.