KURS 6 - Ildstedet
åpen grue eller peisinnsats
Larvik 9. og 10. september 2017
Vi gjennomgår dette
- Krav til åpent ildsted
- Krav til lukket ildsted
- Varmeeffekt på åpen kontra lukket peis
- Egenskapene til kleber
- Hvordan bygge åpen grue med kleber
- Modeller og løsninger
Gjennomføring
lldstedet har mange oppgaver i et gammelt hus - oppvarming, matlaging og trivsel. Tidligere var ildstedet gjerne den eneste varmekilden og hele huset var bygget opp rundt denne sentrale, viktige funksjonen. I dag har vi andre kilder til oppvarming og matlaging. For mange er ildstedets viktigste funksjon trivsel, et "monument" i stua som skaper gode følelser også når det ikke er fyr i vedkubbene.
En åpen grue gir mye hygge, men ikke så mye varme. En peisinnsats gir mye varme, og er stemningsskapende når det knitrer i veden. Hva skal du velge. Hvilke krav stilles til avstander til brennbart, pipeløp, lufttilgang etc. Vi kommer innom ulike typer, men legger mest vekt på åpne gruer.
Kurset avholdes inne.
Tidspunkt
Fredag kl 14.00 og kl 17.00
Lørdag kl 12.00 og kl 15.00
Kursholder - Frode eggan
Jeg er oppvokst på Otta og har jobbet i Norsk Kleber AS i 24 år. Etter fem år i produksjon på peisavdelingen, har jeg jobbet med konstruksjon og tegning. I den sammenheng har jeg også drevet mye med testing, sertifisering og utforming av dokumentasjon og veiledinger. Jeg kan en god del om tekniske krav og de fysiske forutsetningene som må innfris for å få et bra ildsted. Jeg gleder meg til å fortelle det jeg vet.
Klebersteinen er en myk steinart, lett å forme og god å ta på. Den tåler varme opp til 1550 °C, er frostsikker og motstandsdyktig mot kjemikalier. Klebersteinen er porøs, tung og har derfor usedvanlig god magasineringsevne. I Norge har kleberstein vært brukt til kokekar og bruksgjenstander siden eldre jernalder. På slutten av 1600-tallet startet produksjonen av ildsteder av klebersteinen i Gudbrandsdalen, og på slutten av 1800-tallet kom produksjon av ovner og peiser av kleberstein i gang på Otta.